Tuesday, January 26, 2010

kisah susu ibu

me sangat jeles pada ibu2 yang berjaya fully breastfeed(BF) anak2 mereka...n sangat kagum lagi kalu yang fully bf tu working mom...lagi2 yg dapat buat stok ebm yang banyak...

me..as a homemaker pun tak dapat nk fully bf my son..sungguh sedih...tapi alhamdulillah skunk me dah berjaya BF 90% and 10% lagi formula milk(FM)....masa me dalam pantang..lbh kurang 3 weeks anak me 100% formula milk...satu kerugian yg amat besar..

maybe sebab kebodohan me..kenaifan me...or terlalu cepat putus asa yang buat me tak dapat nk bf my dear son masa mula2...

ekcellinyer..after 3 days bersalin baru me dapat produce susu...sebelum tu me salu try BF anak me walaupun susu takde untuk tolong stimulate pengeluaran susu..lepas diurut..alhamdulillah susu dah let down...tapi frustnyer..anak me tak nak BF langsung..siap palingkan muka..sampai me menangis2 sebab sedih sgt anak tak nak BF..dicampur my B yang bengkak giler2...last2 my hubby rush ke kedai cari B pump for me..

lepas pump...me try bagi susu through bottle..tapi kecewa sgt..my dear son muntahkan semula semua susu..siap muntah menyembur lagi..aduhhh...tapi me kuatkan gak semangat..me try gak direct BF..tak pun pump..tapi hasilnyer mengecewakan.anak me ttp menolak..last2 me surrender..just relakan anak me minum FM.....

tapi bila me kuar..(kantoi kuar ms dalam pantang..hehe)...me tgk org lain BF anak derang..me rase jeles..apsal derang leh buat...me tak bley??dalam masa yg sama..me rase bersalah sgt2 kat anak me sebab tak dapat bagi dia the best milk...last2 me layan forum2(sib baik umah my mom ader tenet..hehe)..me amik tips..me bc pengalaman derang..me pun dpt kekuatan...alhamdullilah..hubby selalu support me..(ader one of my fren...dia BF anak dia..tapi hubby dia suh minum FM gak...ade ke patut......)..so me try la macam tips..eventhough masa tu my B dah hampir kering..satu2 masa hanya setitis dua je kuar...

alhamdulillah..me berjaya produce semula susu..n tanpa disangka2..anak me tetiba nak plak BF...seronok sgt2...dari 100% FM..jadi 50/50..n akhirnya skunk..only 10%FM...dan yg besh skunk..anak me dah tak suka FM...tapi kadang2 me terpaksa bg gak sebab dia sangat kuat minum susu..kalu tak dulu..satu kotak FM seminggu..tapi skunk...3-4minggu hanya sekotak...satu penjimatan..huhu

kisah BF me ni tak la menarik sgt...tapi ni satu perkongsian utk kengkawan yg nak BF anak...size doesn't matter dalam hal ni..hehe..kalu ader org kata..B korang kecik..tak mampu produce susu..tutup je tinger..benda tu mitos jek....yg penting niat n keazaman..

pada ibu2 dan bakal ibu diluar sana...berikanlan yg terbaik untuk anak anda...hehe ;-)

1 comment:

Bonda Danish said...

caiyok2..teruskan usaha mu..size bukan alasan..hehehe