Saturday, September 27, 2008

Salam Lebaran


Assalamualaikum...

Dikesempatan ini..me nak ucapkan Selamat Eidulfitr kepada semua Islam..
Maafkan segala salah dan silap diri ini selama anda2 semua mengenali diri ini..
Halalkan segalanya...kalu me ader utang ngan sesape..gtau la ek...
kepada yang pulang ke kampung berhari raya...berhati2di jalan raya..
kalu naik bas..pesan kat drebar jangan lelaju..huhu

Ok la..semoga..kawan2 semua seronok..bahagia dan gembira di hari raya ini bersama keluarga dan insan tersayang....

salam


Friday, September 26, 2008

Upin&Ipin Lagi....

more Upin & Ipin


video

Upin & Ipin..Setahun Kemudian..Part 4

video

Upin & Ipin..Setahun Kemudian..Part 5

video

Upin & Ipin..Setahun Kemudian..Part 6

enjoysss....... ;-)

Upin n Ipin..setahun kemudian


dear frens,

for those crazy fan of Upin n Ipin..u can view the new season here...enjoys ;-)

video

Upin & Ipin...Setahun Kemudian...Part 1


video

Upin & Ipin...Setahun Kemudian...Part 2


video

Upin & Ipin..Setahun Kemudian..Part 3

for those yang dah termissed..u can view here...maklumlah...setiap episod 5 minutes jek...
betul tak???
betul..betul..betul.....hehehe..
me akan try upload lagi before me balik raya..sebab reception celcom broadband kat kg me quite poor...depends pada GPRS jek..hmmm.....

dun get counfuse plak kalu tgk kat video tu epi 7 la..epi 8 la..actually itu kesinambungan dari yang last year punya...

enjoy guys.............

tunggu my next post..
daaaaaaaaaaaaa......

salam..

p/s:credits to koleksi-upin-ipin.blogspot.com and upindanipin.com.my ;-)

Monday, September 22, 2008

kat mana ni ek??

korang tau tak kat mane ni??
besh jek billboard ni...huhu



Sunday, September 21, 2008

Buka pose lagi @Rasa Utara,Times Square


Rasa Utara Restaurant

suasana dalam restaurant....

ni plak sesi bukak pose me ngan tunang tersayang.. plan asal nak berbuka kat Siam Square... cousin me penah belanja me makan sana..sedap gak..

so kebetulan pi dating ngan tunang me,nak arr ajak dia pi sana.. nak ketuk dia makan sedap2 sket..huhu kami pun berangan arr nak makan macam2 la..

sekali masa kitaorg carik2..tak nampak pun mana kedai tu.. uwaaaa...me dah rase nak nangis dah..salah tempat ke??? dahler dah letih giler masa tu sebab baru pas merayap kat Jalan Tar..
carik punya carik..tak jumpe gak... rupanya2..kedai tu dah tutup...

tak laku ke?? pindah ke?? me pun blurr.. me tanya cousin me..dia pun tak tau..
so kami pun carik la pi tempat lain.. nak pi Johnny's..kena wat reservation by phone.. kalu tadek..mmg tak leh la..sebab dah full..

pastu pusing sana..pusing sini..last2 we decide pi kat Rasa Utara.. tu pun pas me masam muka.. tunang me masam muka.. org ni nak gini.. org tu nak gini.. hik hik hik..

maklumlah..pose..penat..macam2 pe'el..hehe.. lagipun me pun dah tak larat nak jalan dah carik tempat makan.. rase cam nak pitam..

enjoy the pics..hehe

air sirap selasih..

our food..table for 2..cute giler meja...dalam restaurant tu seme table for 4..nak tak nak terpaksa dok meja kecik n kat luar plak tu..huhuhu

lauk sempoi....lauk kampung...tapi not bad la... :-)

lala masak cili..tunang me punya feveret

side order..ABC

;-)


Tuesday, September 16, 2008

kisah seorang sahabat

dari mata dia..me dapat lihat..betapa seksa nya hati dan perasaan dia..
me tahu..dalam hati dia menangis..
tapi dia masih mampu tersenyum..ketawa...
me kagum sangat dengan dia.....
masa me pandang wajah dia..mata dia..
me rase macam nak menitis air mata...
tapi me kena kuatkan hati me..kuatkan semangat me..
sebab kalu me lemah..me tak kuat...sahabat me akan lebih goyah...

me tau me tak mampu nak buat apa-apa..
me hanya mampu menjadi pendengar yang setia...
hanya mampu beri kata2 semangat kat dia..
hanya mampu berdoa pada Allah..semoga Allah kuatkan semangat dia..
semoga dia tabah dan redha dalam menempuh dugaan dariNya....

me tahu...perkahwinan yang dibina oleh sahabat me..bukan atas dasar cinta sahabat me...
tapi sahabat me yakin...
mungkin itu la jodohnyer...
me tumpang bahagia bila dia gembira...
entahlah...me sayang kat sahabat me ni...
tapi me tak pandai nak tunjukkan kasih sayang me..
org kata me ni keras...
entahlah....tapi ngan tunang me..pandai plak me...hik hik hik..
(opsss..salah cerita ni....huhu)

hmmmm....
itu sebabnyer..me tertanya2...
apakah sebabnyer kekukuhan ikatan sebuah perkahwinan?
perlukah cinta dalam perkahwinan?
ataupun hanya kesetiaan???

orang pernah berkata...
pilihlah orang yang benar2 mencintai kita...bukan org yang kita cintai...
yang lebih beruntung jika...keduanya saling mencintai....
sahabat me berkahwin...kerana cinta yang tinggi suaminya terhadap dirinya..
tapi mengapa??kenapa??hati sabahat me tetap tidak bahagia???

tapi...tiada manusia yang sempurna didunia ni kan?
sahabat me jugak tidak sempurna..
bukan maksum...
tapi sahabat me ader hati dan perasaan..
apa guna..perkataan cinta yang hanya dilafazkan dimulut..
tapi tidak dizahirkan dengan perbuatan????

hmmmm....
wanita bukannyer cerewet sebenarnya..
tapi lelaki kadang2 kalanya..salah mentafsirkan apa yang ada difikiran wanita..
mmg..wanita mmg dambakan cinta dan belaian seorang suami...
tapi wanita juga perlukan suaminya menjadi sahabat....

pernah seorang sahabat berkata...
jangan takutkan perkahwinan..
hanya kerana kegagalan perkahwinan orang lain..
setiap manusia perangainyer berbeza..
yang kecewa..tak semestinya akan terus kecewa..
yang bahagia....doakan semoga mereka terus bahagia.......



hmmmmmmm.......

Penah rase bahagia??



bagaimana rasanya bahagia??
korang bahagia tak??
bahagia dengan siapa?
bahagia dengan family?
bahagia dengan pasangan masing2?
bahagia ngan isteri/suami dan anak2?
bahagia dengan kerja/cita2 ??
bahagia dengan diri sendiri?

agak2 korang la..ader tak yang tak pernah rase hidup bahagia?
hmmm..mungkin ader..mungkin tidak...
me??
alhamdulillah...buat masa ni..me rase bahagia sangat..
disamping family..
disamping kawan2..
juga disamping yang tersayang....

perkahwinan...apa yang korang paham tentang perkahwinan?
kenapa terjadinya perkahwinan??
adakah perkahwinan kerana Allah?
adakah lahir dari dasar cinta dua hati?
atau dari paksaan keluarga??
atau untuk menutup mulut orang keliling yang tak berhenti nak mengata??
ataupun dari perasaan cemburu melihat orang disekeliling dah berkahwin?
atau..
atau..
atau..

terlalu banyak sebab boleh kita senaraikan...

benarkah perkahwinan atas dasar cinta itu penting???
perlukah cinta sebelum perkahwinan??
ataupun cinta selepas perkahwinan itu lebih indah???
hmmmm...






p/s:jiwang plak me...ader sebab nyer me jadik macam ni..nanti me citer dalam next post..
kisah seorang sahabat....



Monday, September 15, 2008

Berbuka Puasa@Crown Princess


Salam ,
ni plak pics masa berbuka puasa @ Crown Princess...
puas hati la....macam2 pilihan...sampai tak termakan lak..hehehe..
enjoy the pics ;-)

We are here!!!

@ Crown Princess Kuala Lumpur

our table ;-)

nyum....nyum...

;-)

uiksss...makan banyak tu..puasa ke??hehe..

"macam mana ni ati..kak maya nak makan lagi..tapi dah perut dah penuh ni....."...hehe

Sunday, September 14, 2008

Pengacara Baru Rancangan Boloss...

Salam....korang.. nak kenalkan pengacara baru rancangan BOLOSSSS..
cian zizan ..dgr kata dia dah kena tamat kontrak dia..tukar pengacara baru plak....
pengacara baru ni perempuan...




BOLOS SAJA DINDING ITU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


muahahahahaaaaaaa..ader talent tak adik me yg sorang ni ganti tempat zizan..hehehehe

p/s:gegurau jek....zizan still menten lam BOLOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gedik Santai..hehe

ni our pics masa lepak kat ampang park..yuyu(my only sis),sis maya(cousin) and me
nak pi berbuka kat crown princess..
so kami kuar umah awal..hengat nak round kat ampang park..
tak sangka plak...takde yg menarik sangat...
disebabkan nak buang masa..kami pun menggedik..hehe..
enjoy the pics...hehehe

sis maya...me...yuyu

us

us again ;-))

sis maya n memy new shoes ;-)

ours

erk????apa ni???!!!!!

Thursday, September 11, 2008

Royal Wedding Cakes



sesi cuci mata.....

sape nak sponsor my wed cake cam ni???hik hik hik

yang hijau ni dah ikut tema me dah..ahakssssss...









actuallynyer..alhamdulillah..me dah ader sponsor untuk my wed cake..
million thanx to my lovely cousin...sis maya ;-)


Perancangan Perniagaan

Salam guys...

Kalu korang nak dapatkan e-book Perancangan Perniagaan meh klik sini

Sesuai bagi yang berminat nak ceburkan diri dalam bidang bisnes ni..tak rugi beb kalu beli..me pun beli..maklumla..ader plan nak bukak bisnes..hehehe

ok..kalu korang amik e-book ni..korang akan dapat:

1) KOLEKSI CONTOH-CONTOH RANCANGAN PERNIAGAAN (VOLUME 1)

Contoh2 lampiran dalam kertas kerja ni yang korang leh dapat:-
  1. Cyber cafe
  2. Komputer Reseller
  3. Butik Kecantikan
  4. Cendawan
  5. Mini Market (koperasi)
  6. Francais penanaman Pisang
  7. Makanan Ringan
  8. pertenakan Lembu
  9. Pertenakan Kambing
  10. Sulaman Dan jahitan : embroidary
  11. Salun
  12. Bakeri
2) PANDUAN PERCUKAIAN INDIVIDU

3) KOLEKSI KERTAS KERJA PINJAMAN PERNIAGAAN ( VOLUME II)


Ini plak koleksi kertas kerja pinjaman bagi :

  1. Kedai Dobi (1) : MARA
  2. Kedai Dobi (2) : Loan RM 25,000
  3. Penanaman Buah Naga
  4. Pertanian: Tanaman Sayuran
  5. Ikan Keli : Kolam
  6. Kedai Jahitan
  7. butik Pakaian : PUNB
  8. Cyber Cafe & Komputer Reseller : TERBARU
  9. Frozen Food
  10. butik Kecantikan : STEB
  11. Perusahaan Makanan Coklat
  12. Catering
  13. Makanan
  14. Kertas kerja bagi syarikat international
4) CONTOH-CONTOH KERTAS KERJA TAMBAHAN

5) PANDUAN FORMAT DAN PENULISAN RANCANGAN PERNIAGAAN

6)
PANDUAN PERNIAGAAN USAHAWAN

kalu ur guys interested,meh klik Perancangan Perniagaan ;-)...

salam..

Wednesday, September 10, 2008

kawen zaman skang...

salam frens...

pas sahur ni...tak bley smbg tido..kenyang ngat..hehehe..
me tersedar kul 3am tadik..huhu..golek sana..golek sini..takleh lelap plak..segar jek mata..
last2 me bangun..terus masak utk sahur..huhuhu..

hmmm..lagik 45 hari to go before my wed...
apa me rase??
campur2...excited..hepi..teruja...takut..berdebar...risau...
seme ader la...tak tau nak gambarkan perasaan tu macam mana..
dari segi preparation..alhamdulillah setakat ni semuanya berjalan lancar...
tapi me tak terasa sangat kepenatan org nak kawen macam yg beser me dgr,maybe sebab me dok jauh ngan umah me...so mak me jek la busy kot..hehehe...

that day...hosmet me datang opis me ngan tunang dia..
pelik gak me..apsal budak ber2 ni datang plak...
pastu deme tanya macam2 kat me pasal me punya budget kawen..
pastu me tanya la...apsal tanya sampai datang opis..umah kan ader...
pastu hosmet me kata..kat opis senang..sebab tunang dia leh dgr n diskus sekali..
kalu kat umah kan lelaki NO ENTRY...hehehehe...

pastu me pun bentangkan la budget me..
me cakap la total seme me spend untuk kawen dalam RMxxk...
pastu terus tunang hosmet me kata...haaaaa...."membazirnyer Kak Yan sampai RMxxk!!!"
pastu me explain la...budget tu termasuk hantaran untuk me ngan persiapan tempat laki sekali....
pastu dia still kata me membazir..ahaksssss..ye ke???
tapi me kata kat dia..yg me rase..dia punya budget kawen confirm akan lebih tinggi dari me sebab hantaran kami jek dah beza 3k...hehehe....

tp mgkn la..me ngaku gak la...ader benda yg me boleh jimat tapi me gatal tak jimat..
macam pakej kawen me..huhu..besar gak RM tu...
sebab me nak fresh flowers..hik hik hik...gatai betul..
masa bincang ngan mak andam tu..me tak berani langsung pandang muka tunang me...sebab rega pakej kat tempat dia separuh dari pakej me..hehehe...masa diskuss tu me pandang muka mak me jek..hehe..
takpe..lagipun kawen sekali jek kan seumur hidup??InsyaAllah...

sambung lagik citer pasal hosmet me ni..hehe....
pastu semalam..hosmet me borak2 ngan me..
pastu dia kata..dia ader mintak tolong org untuk kira budget dia punya wed nanti..
sekali org tu kira2....bugdet deme..lebih RM10k dari budget me...
pastu apa lagik...me gelakkan la dia...hahahahaha....
tu la...kata me membazir lagik...hehehehe....
me dah agak..deme punya mesti lagik over dari me...
hehehe......
jangan arr marah hosmet ku cayang kalu bacer blog akak ni....hehehe....
(kim salam kat biskut merry gatai tu...hik hik hik)

bila dgr kitaorg borak2 pasal budget kawen ni..hosmet me sorg agi plak dah takut nak kawen..huhu
dia kata banyaknyer nak guna duit untuk kawen..
pastu me cakap..memangla..barang seme dah naik rega...
kalu kita budget cam mana pun...mahal tetap mahal..sebab barang2 seme dah mahal..
tul tak????
tapi alhamdulillah...untuk wed ni...seme duit saving sendirik....80% tunang me +20% me...ekekekekek...cian tunang me....sib baik dia jenis tak berkira...alhamdulillah..huhuhu...
tu sebab kitaorg lambat kawen...ekekekek..geng2 me dah 2,3 anak..me baru nak kawen..hehehe

hmmmm...skunk ni nak kawen...mental...fizikal...duit...seme kena ader...
apa leh buat kan...terima jek la...sape suh kawen lambat..hahahaha...(kutuk diri sendirik lgi..hehe)

isk..tiba2 me rase berdebar plak..ekekekek...
ok la..me nak g mandi plak...nak siap2 g keje..hehehe
jumpa lagik next post..huhu

salam....



Monday, September 8, 2008

korang cayer tak ???

salam guys,

baru jek tadik..email ni masuk lam inbox me...agaknyer korang cayer tak?
mana ntah dia dapat email me..konpius gak me...

ni me paste kan email tu..siap bagi no akaun tu...


assalamualaikum dan salam sejahtera kepada yang bukan beragama islam,
terlebih dahulu saya memohon maaf andai e-mel ini mengganggu ketenangan tuan/puan/ saudara/ saudari. bukan niat saya mengganggu. saya amat berharap andai kiranya tuan/puan/saudara/saudari dapat meluangkan sedikit waktu membaca e-mel ini.

3 bulan lepas saya kemalangan motorsikial dan saya mendapat m.c, dalam masa m.c saya memasuki dunia forex dengan harapan mengubah taraf hidup keluarga. akibat ketiadaan modal, saya meminjam dari beberapa pihak termasuk along. namun harapan saya musnah, saya gagal. kini saya diburu pihak-pihak tersebut. aduh perit sekali..niat membantu menaikkan taraf kehidupan rupanya menjadi mimpi paling ngeri dalam hidup saya. serentak dengan itu, saya diberhentikan pula kerja..akibat tak datan bekerja melebihi tempoh, nak datang kerja along tunggu. saya sekarang dalam keadaan yang amat tertekan. keselamatan anak, isteri dan keluarga..ditambah lagi dengan raya semakin hampir..saya amat tertekan, hutang pula semakin bertambah. sekarang saya sekeluarga di kampung, tapi lambat-laun diorang tahu juga. aduh!!apa nak buat.. saya rasa amat takut sekarang.
dikesempatan ini, saya meminta jasa baik tuan/puan/saudara/saudari sudilah kiranya menghulurkan sedikit bantuan untuk saya melunaskan hutang-piutang ini. bukan niat saya mengambil kesempatan sempena bulan mulia ini,menagih simpati dan mengambil jalan pintas jadi kaya..tapi saya amat tertekan dari segi kewangan sekarang. bantuan tuan/puan/saudara/saudari tak perlulah hingga ratusan..cukup sekadar yang difikirkan layak. sekurang-kurangnya dapat meringan sedikit beban yang ditanggung sekarang. bantuan banyak atau sedikit, amat besar maknanya bagi saya yang kian tersepit dan saya dahulukan ucapan terima kasih dan semoga semakin mudahlah rezeki tuan/puan/sudara/saudari.

andai tuan/puan/saudara/saudari sudi membantu, bantuan bolehlah dimasukkan ke dalam akaun saya di bawah ini.
MAYBANK:-163082029684
CIMB BANK:- 0815-0000514-209
AMBANK:- 184-001-008596-4

akaun tersebut dibawah nama saya, zulruhafiz fariq bin zulkifli.
terima kasih kerana sudi meluangkan sedikit masa membaca e-mel ini.
sekian, wassalam.


agak² kalu korang dapat email gini masuk inbox korang..korang cayer tak??
tak tau la naper..me tak cayer arr...huhuhu..me rase org ni saja mengambil kesempetan diatas ketulusan hati rakyat malaysia ni..hehe..so my dear frenz...walau apa pun...korang hati² la ek..kalu korang dapat email gini..pastu korang nak bantu gak..siasat la dulu ek....me just nak share jek email..jangan plak ingat wat ader konspirasi ngat mamat ni plak..tak baik tau..uwaaaaaaaaaaa...

ok la guys...see u on next post..

salam....

Kadar baru Zakat Fitrah

Salam guys,

FYI

Kadar baru Zakat Fitrah


Petikan artikel yang me amik dari utusan.com.my "Kesan naikkan Zakat Fitrah"

erk..panjang sket la..huhu....enjoy ur reading ;-)

Menurut Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz baru-baru ini, ekonomi serantau akan terus menghadapi tekanan inflasi berpunca daripada harga komoditi dan tenaga yang tinggi.

Bagaimanapun, dengan harga minyak dunia menunjukkan trend menurun, iaitu dari AS$148 setong pada awal Julai lalu kepada AS$115 setong pada pertengahan Ogos ini, ia memberi kesempatan kepada kerajaan untuk menyemak semula dan menurunkan harga bahan api di pasaran tempatan.Sesungguhnya langkah tersebut pasti dapat mengurangkan beban pengguna yang sedang berdepan dengan tekanan inflasi.

Kerajaan, bagaimanapun, akan sentiasa melakukan pembaikan terhadap kaedah penilaian IHP untuk memastikan gambaran inflasi sebenar. Sehubungan itu, petunjuk lain seperti bayaran zakat fitrah yang diumumkan oleh pihak berkuasa agama di peringkat negeri baru-baru ini boleh dijadikan sebagai kaedah penilaian untuk mencerminkan situasi inflasi sebenar dalam ekonomi tempatan.

Kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad yang bersamaan 2.70 kilogram (kg) beras atau senilai dengannya. Ini bererti zakat fitrah boleh dibayar dalam bentuk wang tunai berdasarkan harga semasa makanan ruji, seperti beras dalam konteks negara. Kutipan dan agihan zakat fitrah hanya dilakukan dalam bulan Ramadan.

PeningkatanSetakat ini pihak berkuasa agama di Sabah, Melaka, Pahang, Kedah dan Perlis telah mengumum dan menaikkan kadar zakat fitrah masing-masing. Kadar fitrah bagi negeri Sabah ditetapkan pada RM7.70, Pahang (RM7.30), Kedah (RM7.00), Melaka (RM6.30), dan Perlis (RM6.00 hingga RM7.00).

Kadar fitrah di Sabah mungkin yang tertinggi di negara ini selepas Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS) menetapkan kadar RM7.70 bagi setiap umat Islam di Sabah, peningkatan sebanyak RM2.50 berbanding RM5.20 yang ditetapkan tahun lalu. Dari segi peratusannya, kadar kenaikannya ialah hampir 50 peratus. Iaitu melebihi peratusan kenaikan harga petrol yang sebanyak 40 peratus. Kerajaan telah menaikkan harga petrol daripada RM1.92 kepada RM2.70 seliter pada 4 Jun lepas.

Kadar ini, menurut MUIS, adalah sesuai dengan keadaan semasa termasuk peningkatan harga minyak, barangan makanan termasuk beras serta kos pengangkutan. Kadar itu mengambil kira faktor inflasi. Dengan kadar fitrah baru, MUIS menyasarkan jumlah kutipan zakat fitrah pada tahun ini hampir RM8 juta berbanding RM5 tahun lalu.

Kenaikan kadar fitrah di Pahang, Kedah, Melaka, dan Perlis adalah juga mengambil kira faktor inflasi. Kadar baru yang ditetapkan oleh pihak berkuasa agama adalah mengikut harga pasaran beras semasa. Walaupun kadar zakat fitrah adalah tinggi di Sabah, kadar fitrah di Pahang mencatat kenaikan peratusan yang tertinggi iaitu 52 peratus, dari RM4.80 kepada RM7.30. Kedah pula adalah 40 peratus (dari RM5 ke RM7), Melaka 34 peratus (dari RM4.70 kepada RM6.30) dan Perlis antara 20 peratus hingga 40 peratus (dari RM5 kepada RM6 atau RM7).
Kadar baru itu menggambarkan inflasi sebenar dalam ekonomi tempatan.


Walaupun sasaran jumlah kutipannya meningkat, bagaimana pula dengan keupayaan membayar bagi golongan miskin dan miskin tegar? Mengikut Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kesembilan (2006-2010) yang terbaru, kadar kemiskinan keseluruhan di Sabah ialah 16 peratus pada 2007 dan kemiskinan tegarnya ialah hampir 3.7 peratus. Di Semenanjung pula, kadar kemiskinan keseluruhan adalah 2.3 peratus dan kemiskinan tegar adalah 0.3 peratus. Pendapatan garis kemiskinan purata bagi tahun 2007 ialah RM720 di Semenanjung, RM960 di Sabah dan RM 830 di Sarawak.

Inflasi memberi kesan negatif yang besar kepada golongan miskin dan miskin tegar menerusi penghakisan kuasa membeli mereka. Jumlah peruntukan perbelanjaan mereka ke atas makanan ruji beras pula adalah tinggi. Ini amat jelas dengan perubahan kadar fitrah, dulu dengan 2.70 kg beras, pengguna membayar RM5.20 dan kini dengan jumlah kuantiti yang sama ia membayar lebih iaitu RM7.70. Ini menggambarkan kesan inflasi yang sebenar yang telah menghakis nilai pendapatan isi rumah. Perbincangan yang sama juga boleh dipanjangkan kepada negeri-negeri di Semenanjung.

Tuntutan syariatZakat fitrah diwajibkan ke atas setiap Muslim lelaki dan perempuan tanpa mengira besar dan kecil dan tanpa mengira kaya atau miskin. Ini bererti, untuk memenuhi tuntutan syariat Ramadan, setiap Muslim walaupun dalam golongan miskin dan miskin tegar dan layak menerima zakat di bawah asnaf miskin hendaklah mengeluarkan zakat fitrah untuk dirinya dan orang-orang yang berada di bawah tanggungannya seperti isteri, anak-anak dan ibu bapanya yang sudah tua.

Sekiranya ketua isi rumah miskin tegar mempunyai tanggungan yang ramai maka ini boleh menyusahkan keupayaannya untuk membayar fitrah. Ini kerana pendapatan per kapita semakin kecil bagi isi rumah tersebut. Pihak berkuasa agama perlu menyediakan mekanisme bantuan kewangan lain untuk membantu dan memudahkan ketua isi rumah miskin tegar untuk mengeluarkan zakat fitrahnya dan dalam pada itu menunaikan syariat Ramadan. Di samping isu keupayaan membayar, kadar fitrah menggambarkan inflasi sebenar dalam ekonomi tempatan.

Mimpi antu



malam tadik me tido mimpi antu...
sebab sebelum me tido..me tgk citer antu..
citer antu indonesia..
beser me tido me tutup pintu bilik..
tapi malam tadi me tak tutup..
sebab me rase takut plak...

masa tido...
antu tu asyik muncul² jek dalam mimpi..
buat me asyik terjaga...
last² me sedar sahur kul 5.10am..
me kol kejut tunang me sahur pun lambat sket...
takpe la..janji sempat sahur...

bodohnyer me..
skunk kan bulan pose..
antu seme kena ikat..
naper plak me kena takut??
huhuhu..

moral of the story:kalu takut..jangan gatai tgk citer antu..hehehe..

Monday, September 1, 2008

dear frens,hati-hati yer...

Salam guys...

Korang penah tak dapat email or nampak iklan "Peluang Menambah Pendapatan sebagai Jurutaip Memproses Data" --->penah tak??

korang agak2 la..keje apa korang kena buat??
key in data kat umah..pastu process...ke cam mana??

meh sini me nak citer...
kalu korang dapat email or iklan pasal 'benda' kat atas tu...deme akan kata..deme offer keje dari rumah..leh buat part time..full time pun boleh..katanya pulangan antara RM300-RM800 seminggu..deme panggil keje deme ni Juruproses Data Maklumat (Home Based Ads Data Entry/Typist Personel)setiap iklan yang korang process katanya.korang akan dapat RM 20-30 hengget satu process..lumayan kan???tapi korang tau ke iklan apa korang akan process???

pastu janji deme lagi....
kalu korang wat keje ni korang tak payah:
-tepon customer
-handle surat banyak2
-buat survey
-jumpe sesape
-kerja waktu pejabat
-kena marah ngan boss

menarik kan??huhuhu..

so...deme kata..kalu korang nak kerja ni gak..korang kena bayo la pakej latihan dan pendaftaran sebelum memulakan kerja as "Juruproses Data Maklumat"...deme kata..dalam pakej tu korang akan dapat pakej "Latihan Komprehensif"...banyaran tu..terpulang la deme...range antara 10-30 hengget la....

pastu..korang yg berminat..bayo la ikut prosedur yang deme tentukan...huhu..

bila dah bayo..korang dapat la email..gtau yang deme nak sahkan bayaran..once dah sah..baru deme emailkan pakej "Latihan Komprehensif" yang diberikan...

bila bukak pakej latihan tu....korang tau tak apa dalam tu???
hahahaha...me gelak dulu jap...hehehehe
deme ajar korang...cam mana korang nak buat website..nak promote iklan "Peluang Menambah Pendapatan sebagai Jurutaip Memproses Data"...faham tak apa aku cakap???korang bukan kena process pape data ke..kena key in pape ke..tapi korang just buat satu website..n promote balik iklan "Peluang Menambah Pendapatan sebagai Jurutaip Memproses Data"...faham tak???
deme forwardkan balik iklan yang deme gunakan masa memula korang jumpa iklan deme tu...deme suruh korang gunakan balik iklan tu..n just tukar kepada nama korang jek..so pasni..kalu pape pembayaran ke..apa ke...org akan bayo through korang jek....so korang akan dapat duit la kalu ader org nak mendaftar as "Juruproses Data Maklumat" and nak dapatkan pakej "Latihan Komprehnsif" dari korang.

erkk..korang faham tak??me tak tau nak explain..bagi me.ni satu bentuk penipuan zaman cyber..sian kat org yang betul2 nak wat part time ke..apa ke..buta2 jek org tu dapat 10-30 hengget...kita plak bayo RM10-30 for nothing...tul tak???bagi me ni kira penganiayaan..kalu korang rase tak salah..terpulangla...bagi me ni benda ni menipu orang....alahai...konon cam ala2 affiliate program la ni...tapi hampesss...

well kengkawan...me just nak share benda ni kat sini..terpulang pada penerimaan korang...kalu korang rase benda ni bukan satu bentuk scam..up to you..masing2 dah besar..pandai pikirkan??mungkin boleh buat untung....tapi hati senang ke tipu orang???lu pikir la sendiriii...

till jumpa lagi next post...

salam...