Monday, June 29, 2009

Mangrove Tour

untuk second day kami amik mangrove tour...actuallynyer ader option lain..macam island hopping...tapi island hopping memerlukan kita berjalan sket especially bila g tasik dayang bunting...bila pikirkan keadaan ayah..so kitaorg pun amik la mangrove tour ni....mangrove tour ni kita just dok dalam bot n enjoy the view....kitaorg chartered satu bot...antara xtvt....eagle feeding...crocodile cave...bat cave...fish farm....and tour guide kitaorg aderlah Wan..baru 19 tahun..


memulakan xpdc... ;-)




yang kat blakang tu..Wan...tour guide kitaorg..


ayep seronok dapat naik bot....


eagle feeding

wan cerita...ader 2 jenis helang kat langkawi ni...satu helang merah..n satu lagi helang putih..tapi ari tu..kami takde luck nak jumpe helang putih..dapat tgk helang merah jek...langkawi punya maskot aderlah helang merah tu...tapi helang kat sini tak besar sangat..compare masa me pergi island hopping dulu..helang kat sana lagi besar...tapi seronok tgk helang tu cuba tangkap ayam yang diberi...opsss..kulit ayam....huhu..tapi gambar susah nak capture..helang tu tak dok diam..huhu

then kami teruskan perjalanan....masa tgh gerak tu...wan tetiba berhenti...rupanya dia nak tunjuk sesuatu kat atas bukit...huhu

agak2 korang nampak apa???hehehe...actuallynyer tu macam bentuk muka org..ader mata...ader hidung..huhuhu..nampak tak??kalu tak nampak.....hehehe...

then kami teruskan lagi..sepanjang perjalanan kami dapat jumpa macam2 spesies hidupan...yang paling menarik ialah ketam lumpur yang kitaorg jumpa...tapi sayang..me terlupa nak capture pics...ketam tu kalerful...ader warna biru..merah..kuning...kiut sangat....tapi Wan kata tak bley makan...

lepas tu Wan gtau yang kitaorg akan menuju ke gua buaya..dan akan masuk ke dalam nyer...huhu..menurut cerita...dalam gua tu dulu..ader seekor buaya putih tinggal...tapi skunk buaya tu dah hilang..debar jugak rase didada..hehe...panjang gua tu dalam 50m....yang ader dalam tu cuma kelawar jek....

ni bentuk gua tu...macam bentuk kepala buaya kalu betul2 diperhatikan.. ;-)

ni plak kapal2 layar yang kami jumpa sepanjang perjalanan..menurut wan...kapal tersebut bayar sewa parking kat sungai tersebut...rm 300 sebulan..parking kat sungai ni salah satu cara murah utk parking ..compare untuk parking kat tempat2 khas utk kapal layar cam telaga harbour..
tapi ader juga kapal yang tak dituntut oleh tuan punya n kerajaan langkawi ader hak utk jual kapal2 tersebut kalu tak dituntut utk tempoh yang ditetapkan..ader bermacam2 jenis kapal layar..n kebanyakkan dari luar negara...


then kami gerak lagi..plan asal nak g fish farm..tapi bila kami lalu..fish farm agak penuh ngan org..so Wan decide bawak kami ke gua kelawar dulu....g masuk gua ni kena jalan sket la...

kami 5 beradik di depan gua..huhu...nak masuk gua ni kena bayo entrance fee RM 1...tapi gua ni tak lah besar sangat..tapi gelap giler..dah la kami tak bawak torchlight..so tak la nampak kelawar di dalamnyer..hehe..kira cam buat syarat plak masuk....hehe...

mak n ayah tak masuk..just tunggu lam bot jek..hehe...


ni plak beruk2 kat gua kelawar...Wan kata beruk ni nakal..suka curi barang2 dalam bot..so samada ader org kena jaga dalam bot..or kena bawak beg skali masa masuk lam gua..huhu..tapi..beruk2 ni kiut..hehe


n..ni plak kat fish farm...kat sini kita boleh main2 ngan ikan..n nak cuba pegang ikan..tapi awas..hanya ikan yang dibenarkan jek la..kalu tak...ader yang ilang jari..huhu..cam belut kat lam pic ni...nampak jek cantik..tapi leh buat org ilang jari..hehe...


main2 ngan ikan pari..


ngan belangkas


n plak tempat makan di fish farm..'Hole in the Wall'...leh pilih ikan kat situ n makan..kalu tak silap me..satu kepala RM 50..hehe...kalu duit berlebih bley la makan sana...sedap tak sedap tu me tak tau la....



me n yuyu..tapi tak pasti capture pics ni kat mana..tak hengat..hehehe

selepas xtvt di Fish farm..kami pun bergerak balik ke jetty...makan masa 3 jam juga mangrove tour ni..dari jetty..kami ke makam mahsuri..n then lunch di Jom Ikan Bakar di Padang Matsirat..highly recommended...kami makan 8 org ngan bermacam lauk baru RM 45...ader ikan bakar..ader udang..sotong..yummy yummy...macam2 lauk ader...air plak self service...derang dah siap bancuh air..tapi limited choice la...tapi teo o ice dia sedap giler..kitaorg sampai minum 2 gelas sorang..hehehe..baru 50 sen jek segelas..

lepas lunch kami gerak ke pekan kuah...tapi tak balik apartment pun..sebaliknyer melencong ke haji ismail group...apa lagiiii..shopping laaaaaaaaaaaaaa..hehe...lepas shopping..kami pulang apartment...ayep dah tak sabar nak mandi pool..hehe...

bersambung lagi...huhuhu...




2 comments:

imMa ~vOguE```~~~ said...

bestnyer jalan-jalan..

juju_illyana said...

aah seronok, saye pon baru g mgu lepas